Uuden saunan rakentaminen

Rakentamisen edistyminen ... ja kuulumisia käytöstä

2011 eteenpäin ... talon kanssa ei ole suurempia pulmia ollut, pieniä korjauksia on tehty ja alkukesällä 2011 saamme lähinnä lämpöjen saunassa säilymisen ja energian säästämisen vuoksi saunan rappujen päälle tuulikaapin. Näin loppukeväästä 2011 mietimme energian säästöjä, sillä energian hinta on kovassa nousussa. Meillä on oma kiukaan kehittäjä ja rakentaja (Rauno Kuoppala Trameta OY) saa aina uuteen kiukaaseen lisää puhtia ja öljyn säästöjä sitäkin kautta. Kiukaat ovat niin kovassa käytössä, että palavat puhki vuodessa. Suihkuihin laitoimme talvella 2011 säästöhanat, ja se vaikutti merkittävästi veden kulutusta vähentävästi. 

Kävijämäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja saunaan oli talvella jo  jonotusta. Alakerran liikuntatilat ovat hyvässä käytössä ja pingissalissalissa oikein kisataan.

2008- 2009: Olemme täydessä toiminnassa ja huollamme taloa ja kunnostamme alakertaa liikuntatiloiksi. (SP)

Marraskuu, lopputarkastus lähestyy

Perjantaina 2.11.2007 saamme rakennuksen ns. lopputarkastuskuntoon ja tarkastus tapahtuu todennäköisesti viikolla 45. Marraskuun 15. päivään mennessä toimitamme asiakirjat lääninhallitukseen ja saamme viimeisen osan läänin meille myöntämästä avustuksesta. Lopputöitä on tehty ammattilaisten ja talkoolaisryhmämme toimesta.

Elokuu, 21.8., Kivipinnoitus aloitettu

Taas on käynnistynyt uusi askel rakennuksen valmiiksi saattamisessa. Jalustan pinnoittaminen kivillä on alkanut ja kestää kolmisen viikkoa. Työn tultua valmiiksi on rakennuksen ulkonäkö julkisivun osalta kutakuinkin valmiina. Viikko sitten oli pientä takapakkia jätehuollon kanssa: Emme olleet huomanneet, että kesäaikainen märän jätteen määrä vähenee ja sen seurauksena jätetynnyri osin kuivui ja tukehtui. Ammattiavulla asia pian korjattiin ja nyt täytyy vain muistaa kosteuden tarve jätehuollon luistamisessa.

Rantaa on kesän aikana laajennettu ja vesien virtaukseen laiturin alitse saatu puhtia siivoamalla rantaa laiturista satamaan päin. Tavoitteena on ollut saada ranta viihtyisämmäksi ja todellakin veden virtausta syntymään, jotteivät roskat ja lika pysähdy laiturin alle. Työ vaatii säännöllisyyttä muutaman vuoden ajan, jotta ruovikon kasvu tyrehtyy.

Heinäkuu, 13.7.2007, Terassin lasit paikoillaan

Kauan kaivatut terassin kaidelasit on saatu! Lasien toimittaja tekee vielä viimeistelytöitä. Kameravalvonta laitettiin jo aiemmin keväällä ja nyt olemme lisänneet ilmoituksia kameravalvonnan olemassa olosta, jota turhilta hälytyksiltä vältyttäisiin. Valvonta toimii. Kioski toimii osin talkoovoimin, mutta pääasiallisesti palkattujen työntekijöiden Ritva Ojasen ja Minttu Rantasen toimesta. Jussi Koskinen on vetänyt huoltoryhmää, joka aika ajoin kokoontuu erilaisiin huolto- ja rakennustöihin. Rannan siivouksessa on touhua, sillä vesi ajaa rantaan korsia, roskia ja rihmalevää kasvaa aivan rannan tuntumassa. Levän pois kitkeminen antaa rannalle huoliteltua ilmettä. Alkukesä on ollut sään puolesta vaihtelevaa ja se on näkynyt kävijämäärissä. Saunojat ovat löytäneet saunan kesäsaunakseen. Kävijöistä suuri osa on kesäuimareita ja -saunojia.

Toukokuu, 29.5.2007, Takaosan sulku valettu

Maanantain 28.5. pääsimme taas aimo askeleen rakennustyössä eteenpäin, sillä rakennuksen takana oleva kuilu saatiin valetuksi umpeen.  Valun tarkoituksena on estää sadeveden pääsy rakennuksen alaosaan. Valu kuivaa nyt muutaman viikon ja sen jälkeen on edessä valuranteiden purkua talkoilla. Illalla leivoimme jäljelle jääneestä valumassassa rannalle laattoja, joita voimme sitten erilaisiin tarpeisiin käyttää, mm. grillin alustana. Kovasti pyrimme saamaan terassin lasikaiteet valmiiksi vielä alkukesän aikana. Saa nähdä kuinka käy. ... Mutta sauna ja muut tilat ovat valmiit vastaanottamaan kesävieraat, joille kaikille sanomme: Tervetuloa!

Marraskuu, 3.11.2006

Ensilumi on satanut maahan ja pakkanen sitä pidättelee. Monessa asiassa on edetty ja pääasia, itse sauna toimii ja palvelee erinomaisesti kävijöitä. Myös kerhotilaa on jo päästy vuokraamaan erilaisille tahoille. Talkootöinä edessä on vielä mm. terassi-, katto- ja rakennuksen taustan töitä sekä jatkuvasti sisätiloissa erilaista puuhaamista.

Kesäkuu 2006

Sauna, pukuhuoneet ja kioski ovat olleet yleisessä käytössä 1.6.2006 alkaen. Kerhohuonetta käytetään kokoustilana ja vuokrataan yksityiseen ja yhteisöjen käyttöön. Vuokraushinnat löydät etusivulta. Talkoolaisia tarvitaan kesällä kioskin pyörittämisessä ja rannan siivouksessa.

Kaupunki maksaa meille kesäajalta vuokraa saunan ja pukuhuoneiden aukipitämisestä ja tähän sopimukseen kuuluu rannan siistinä pitäminen.

8.5.2006 Sunnuntai

Kevään lämpöennätykset nousivat jo kesäisiin lukemiin. Avantouimareiden saunan puolesta kesä saa jo tullakin. 
Sauna on olut koekäytössä ja samalla paikkoja on koko ajan tehty valmiimmaksi. Kioskin ja kahvion sisustus on valmis kesää varten. Pukukaappien ilmastointi on valmis – siis ilmaa imetään pukukaappien läpi pois pukuhuoneista, jolloin lenkin jälkeinenkään hiki vaatteissa ei pitäisi haitata pukuhuoneessa. Suihkut ja vessat toimivat. Saunan sisustusta on viety eteenpäin ja takalaude on valmis sekä välikaiteita on asennettu. Paksupohjaisten tossujen käyttöä on vältettävä saunassa – kaakeli voi olla niiden alla liukas.  Kaikille saunassa kävijöille on syytä huomauttaa siitä, että myös alalauteella saa kunnon löylyt. Jos lauteille kiipeäminen on vaikeaa, niin kannattaa jäädä alalauteelle, siinä on kiukaiden upotuksen takia myös hyvät löylyt. 
Lauantaina 7.5 talkoissa tapahtui rannan kesään valmistautumisen osalta hyvin merkittävää. Vanha pukuhuone tervalepän alta vedettiin pois, koko ranta saunan meren puolelta tasoitettiin kauniiksi hietikoksi ja lepikko siistittiin ennen näkemättömän kauniiseen kuntoon. Samalla saunan ja laiturin välinen välilaituri saatiin lopulliseen asemaansa.  Kun jätelava tyhjennetään ja vanha koppi viedään pois, niin ranta on valmis auringon ottajille. Parkkipaikan kunnostus ei tosin vielä ole päässyt vauhtiin ja auringon ottajille voi suositella melontavajan lähellä olevia pysäköintialueita ja kävelyä uimarannalle.
Saunarakennuksen terassi on vielä muovien osittain peittämä ja muoveja päästään poistamaan sitä mukaa kuin lopulliset kaiteet valmistuvat. (Hälytykset silti päällä). Kaiteet ovat työn alla ja niitä aletaan saada paikalle pian. Samoin ulkoverhouksen liimalauta saadaan pian ja ennen sen asentamista on tiedossa maalaustalkoot isommalle porukalle. 
Tiedossa olevia talkootöitä ovat: liimalautojen maalaus, liimalautojen tuominen paikan päälle ja telineiden rakentamista; Parvekkeen kaiteiden asennus; Kattolautojen sisäpuolen käsittely; Takalipan valumuotin teko ja tartuntojen poraus kallioon; Valu ja muottien purku; Kivijalan verhous kivillä ja lukusia muita töitä. Siis kevään tulosta riippumatta talkoot jatkuvat.
Jäsenet mukaan kevätkokoukseen. Jos et ole käynyt saunalla vähään aikaan, niin tuke mukaan kokoukseen. Silloin näet itse rakennuksen ja saat ajankohtaista tilannetietoa.

9.4.2006 Sunnuntaina

Lauantai oli hyvä talkoopäivä. Vesikalusteet saatiin asennettua loppuun ja viemärilinja kytkettyä. Saunan savupiiput asennettiin katon läpi paikoilleen ja kiukaisiin laitettiin kivet. Paikkoja siistittiin ja lopulta nostettiin grilli esille, laitettiin kahvipannu kuumenemaan ja kiukaat lämpiämään. 
Oli aika talkoolaisten juhlahetkelle: nostimme maljan uudelle saunalle, joimme kahvit ja – huomasimme, että siinäpä olikin Pääkön Risto tulossa uudesta pukuhuoneesta ja suunnistamassa uuden saunan ensi löylyihin. Ei hän pitkä siellä yksin saanut olla kun muukin talkoojoukko oli lauteilla koekäyttämässä tekniikkaa. Vaikka Esko ylisti yli kaiken puusaunaa, niin eksyipä hänkin uuden saunan lauteille.  
Paljon huomattiin vielä asioita, jotka on tehtävä. Kuitenkin Timo Kosken Turun radion haastattelussa lauantaina klo 10.40 lupaama ”pääsiäiseksi uuteen saunaan” tuntuu eilisen mahtavan talkoopäivän ja saunan koekäytön jälkeen varsin realistiselta ainakin tekniikan puolesta.
Valtavan suuri kiitos kaikille talkoolaisille, ilman teidän työpanostanne ja venymistänne eilisen illan pieni juhlahetki ei olisi ollut mahdollista. KIITOS TÄHÄNASTISESTA.
Talkoot jatkuvat tänään tekniikan eteenpäin viemisellä. Toivottavasti saadaan lattialämmitys päälle, jolloin koleus loppuu ja seuraava hallituksen kokous saadaan pitää huoneenlämpöisessä omassa kahviossa. Maanantaina on tavoitteena saada vessat käyttöön – vesi voidaan kytkeä päälle vasta kun istuinten kiinnitysliima on kuivanut. 
Vielä muistutus: elektroninen valvonta ja hälytys on päällä. Jokainen hälytys menee vartiointiliikkeeseen ja vartijat ovat nopeasti paikalla. Tarpeettoman hälytyksen aiheuttanut maksaa itse hälytyksen. 
Siitä huolimatta kaikki arvokkaammat työkalut kuljetetaan aina yöksi pois – älä jätä mitään omia työvälineitäsi saunalle.

6.4 torstai

Illalla oli taas talkoot ja vakioporukka töissä ilta kymmeneen asti.
Kun putkimiehet eivät ole ennättäneet jatkamaan työtään, niin nyt oma talkooväki vei asiaa eteenpäin. Illalla saavutettiin SUURI tavoite: 
putkiin saatiin vesipaine päälle ja linjat tarkistettua. Huomenna jatketaan putki- ja viemäritöitä ja viimeistellään lämmitykseen liittyviä asioita. 
Olisi hyvä saada taitava talkoolainen asentamaan WC istuimet huomenna, jotta liima pääsisi kovettuman. Väliaikaisten ulkokaiteiden tekoon mahtuu apuväkeä. 
Lauantaina tarvitaan talkoolaisia reilusti asentamaan kiukaiden savupiipun. Muutakin työtä tulee olemaan reilusti. Kunpa perjantai-illaksi ja lauantaiksi saataisiin kunnon talkooväki liikkeelle, niin kenties lauantai-iltana olisi syytä istahtaa alas yhdessä ja nauttia kunnon kahvit. Tulkaa mukaan ja tehkää se mahdolliseksi.  
Vielä kun jostain saisi (kaupungille vinkki) nopeasti karkeaa soraa parkkialueelle, niin ei tarvitsisi tarpoa karmeassa kurassa rantaan.
Kelirikko on todella paha. Parkkialue ei kuulu meidän toimialuueeseemme.

3.4 maanantai

Saunan sisältä on nyt uusi kuva TAU etusivulla. Tarkimmat huomaavat sen,
että savupiippu ei jatku vielä laipion läpivientiin asti. Toivotaan kuivaa keliä, niin saadaan putki katolle.

Osa uimareista on kiinnostunut nettisivujen seuraamisesta. Tässä tilannetiedotus siitä: (Maaliskuussa laskuri oli yhden päivän pois käytöstä, joten kävijöitä oli yli 1800 kuukaudessa). 

 

31.3 Perjantai

Saunan panelointi on valmis ja pintakäsitelty torstai-iltana.  Laatoitus on valmis. Kaiteet paikoillaan. Kiukaiden savupiippu on valmis saunan sisältä, katon läpivienti puuttuu. Kiukaiden ohjaus ja varustelu on meneillään. Lämpökattilan savupiippu on paikoillaan ja ontelolaatta valettu umpeen piipun ympäriltä.

Tavarantoimittajat ovat tuoneet kioskin jääkaapit ja pakastimet. Kioskin tiskejä viimeistellään. Vessat ja suihkut varustellaan ensi viikon puolivälissä. Talkooapu on tervetullutta. Lauantain talkoot klo 9 alkaen.

21.3.2006 Tiistai

Saunan laatoitus on viimeistelyä vaille valmis ja seinien panelointi on tehty 50%. Lämmityskattilan savupiippu on jo rannassa, mutta kiukaiden tuplapiipun tekemistä nopeuttaisi pari metallimiestä torstaina Timpan verstaalla. Jos tekijöitä löytyy, niin heti ensi viikon alussa on piippujen nostotalkoot. 
Lauantaiksi hankitaan materiaalia niin, että talkooväki voisi tehdä työtä useammassa paikassa. Talkooväsymys painaa varmaan monella päälle, mutta nyt on kevään valoa ilmassa ja se kannustakoon vielä rutistamaan ja voittamaan vaikeudet. Kun saamme savupiiput paikoilleen ja lämpöjä päälle, niin jonkinlainen tilanteen yhteinen noteeraaminen kaikkien talkoolaisten kanssa on paikallaan. Pian pääsemme myös ulkotöihin ja sitten tekemistä voi helpommin jakaa porukan kesken.
Työn etenemiseen vaikuttaa tällä hetkellä jonkin verran kassavirta – eli rahaa on tulossa tilille(tieto on, mutta ajankohta ei), mutta niin kauan kuin odotamme, emme voi rynnätä vauhdilla eteenpäin. Siksi talkootyö on edelleen meidän omissa käsissämme oleva keino vaikuttaa työn etenemisvauhtiin. Odotettavat summat ovat suhteellisen suuria ja niiden avulla kevät saatanee vietyä läpi. Jatkuvaan jokapäiväiseen kassavirtaan voitte vaikuttaa tuomalla ihmisiä talkoosaunaan ja käymällä itsekin saunassa. Lahjoituksista suuri kiitos kaikille. Niiden merkitys kokonaisuuteen on sitä kautta suuri, että ne kasvattavat TAU oman rahoituksen osuutta projektissa joka eurolla.
Jos jäsenistöstämme löytyisi tai jäsenet houkuttelisivat lauantaina talkoisiin ammattihenkilöitä (TIG hitsaaja – rst putken saumojen hitsaus), putkien lämpöeristäjia 2, Galvanoidun paineilmaputken vetäjän, muurarin, huonekaluasentajia, ilmastointiasentajia 2 tekemään vaatekaappien ilmastointiputkien lähdöt kaikkiin kaappeihin valmiiksi, metallimiehen tekemään takalauteiden rungon ja timpurin jatkamaan lauteiden pinnat jne… Jos porukka on riittävän iso ja ammattitaitoinen, niin Timppa voisi keskittyä tekemisen sijasta ohjaamaan työtä. Lähilauantait ovat suuri haaste meille kaikille. On kaikki mahdollisuudet, että saunan oven aukaisu ja kiukaiden päälle laittaminen häämöttävät, MUTTA tarvitaan tiivistä yhteispeliä ja kovaa rutistusta. Koettakaa jaksaa ja sietää kaikkia isoja tai pieniä riitasointuja, joita näin isossa projektissa väkisin voi tulla vastaan. Projektin johdollisesti vaihe, jolloin maali alkaa häämöttää on hyvin vaikea. Porukka menee helpolla maitohapoille loppukirissä urheilukielellä. PUHALLETAAN yhteen hiileen nyt kovaa, niin johan alkaa helpottaa.
Houkutuksena tulevasta TAU etusivulla on Eija harjoittelemassa lauantaina lauteilla löhöämistä ja kuva tältä päivältä saunan valaistuksesta. Näyttää varsin viihtyisältä.
Joka päivä on jonkin verran työtä talkoolaisille, myös illalla (ei joka ilta), mutta LAUANTAINA klo 9 tai ennekin rantaan TALKOISIIN. Valoa riittää hyvinkin ilta 18 – 19 saakka.  Kiitos jaksamisesta. 

10.3 perjantai

Lauantaina on tiedossa taas talkoita. Vesi- ja viemäriputket ovat niin pitkällä, että saattolämmitys ja lämpöeristys voidaan asentaa. Sisällä on listoitusta. Viemäriputkien liitokset on TIG hitsattava – onko RST-putkien luokkahitsaria vapaana muutamaksi tunniksi.
Pölyn siivoamista riittää sisällä ja kellarissa. Tuokaa myös omia siivousvälineitä. Kosteapyyhintä on jo mahdollinen. Pieni pölyimuri olisi myös käyttökelpoinen. Saunapuiden tekemistä riittää myös.

Ensi viikolla yritetään saada savupiiput asennettua. Saunan laatoitus on jo varsin pitkällä ja seinäpaneleiden asennus alkaa joidenkin päivien kuluttua. 
Talkootöitä on, mutta niiden ohjaaminen on hieman pulmallista juuri nyt. Parasta on, jos lauantain talkoissa on suurempi joukko ihmisiä. Silloin ohjaaminen sujuu helpommin.

26.2. laskiaissunnuntai

Rannassa oli paljon väkeä ja erityisen suosittu oli lasten ja myös vanhempien riemuksi jäädytetty liukumäki. Ei mennyt se työ hukkaan. Jäällä oli myös paljon ulkoilijoita. Valitettavasti myös uhkarohkeita autoilijoita ajoi jäälle – eikä heillä näyttänyt olevan lainkaan tietoa siitä, miksi kasvava nopeus rikkoo jään auton alla.  Poliisiautolle on hyvä paikka työmaakoppimme takana piilossa. Olympialaisten jääkiekkofinaalin aikana saunassa oli hyvin tilaa ja tulipa joku ”uimaan jäähylle” kesken liian jännittävän ottelun.
Lauantaina talkoissa oli väkeä niin paljon, että miesten pukuhuoneen vaatekaapit saatiin sisälle ja viemäriputken kannatukset paikoilleen.  Kahvio ja kioski saadaan viimeisteltyä maanantai - tiistai, ja sen jälkeen niissä voidaan tehdä kunnon siivous ja pölyjen poisto. Naisten pukuhuoneen vaatekaapit saadaan nostaa sisälle viikon puolivälissä ja ne tarvitsee puhdistaa pölystä. Viemäri ja vesiliittymät voidaan kytkeä muutaman päivän sisällä talkoilla tehdyn valmistelutyön onnistuttua. 
Viikolla voi illalla tehdä talkoilla siivoustöitä. Varmaan tiistai-iltana voidaan tehdä loput laattasaumojen käsittelyt ja silloin keskiviikkona voisi olla pukukaappien sisälle kantamista ja siivoamista.  Nyt voisi toivoa, että kaikki sujuisi ilman yllätyksiä ja saisimme nopeaa palvelua myös niiltä tahoilta joista olemme riippuvaisia.

 

22.2.2006 TALKOISTA

Talkoita on nyt useana päivänä. Torstaina klo 16 jälkeen aletaan pyyhkiä pölyjä kahviosta ja miesten pukuhuoneesta. Laattojen saumat käsitellään pensselillä siihen tarkoitetulla nesteellä. Perjantaina illalla jatketaan. Lauantaina puhdistetaan myös vaatekaappeja. Nyt olisi kevyttä siivoustyötä tarjolla usealle henkilölle. Lauantaina raskaampana työnä on kannakkeiden asentaminen = porataan betoniin reiät ja laitetaan kannakkeet pulteilla kiinni. Jos sunnuntaina on hyvä ilma, niin vietämme laskiaista kahvitellen ja grillaillen rannassa. Samalla voi jatkaa siivousta.

20.2.2006 Tilannekatsaus

Tänään on suunniteltu vesijohtolaitoksen kanssa vesi- ja viemäriliittymän loppupätkän vetämistä rakennuksen sisälle – kun nyt on saatu rakennusvalvonnan hyväksyntä suunnitelmalle. Eli työ saadaan aloittaa vasta nyt. Kannakkeiden asentaminen talkooporukalla viimeistään lauantaina. Suojaputket voidaan asentaa myös talkoilla.
Kioskin lattia on valmis = laatoitettu ja kalusteet asennettu keittiön osalta talkoilla viime lauantaina. Kahvion seinät, laipio, valot yms valmiit, lattian laatoitus menossa, valmis tämän viikon aikana.
Miesten pukuhuoneen seinät laatoitettu, laipio valoineen valmis, suihkutilan lattia vesieristetty, laatoitettu tänään. Pukuhuoneen lattian laatoitus menossa. Valmis muutaman päivän sisällä.
Naisten pukuhuoneen seinät laatoitettu ja laipio valoineen valmis. Lattian vesieristys valmis. Laatoittamaan päästään miesten pukuhuoneen jälkeen.
Saunan vesierityksestä on lauteiden osalta päästy tänään tekemään ensimmäinen käsittely. Huomenna uusintakäsittely ja lattian ensimmäinen käsittely. Vesieristys valmistuu tämän viikon aikana ja laatoittamaan päästään viimeistään maanantaina.
Kiukaat on asennettu ja hormit saunan sisällä valmiina. Lämmityskattila paikoillaan ja siihen liittyvät putkityöt varsin pitkällä ja jatkuvat huomenna.  Hormi päästään tekemään miesten pukuhuoneen laatoituksen valmistuttua. Kattilahuoneen seinien muuraus tehdään laatoitustyön valmistuttua.

Työmaan toimivuuden kannalta on ainut tapa se, että saunakerros otetaan kerralla käyttöön jossain vaiheessa suunnitellun useammassa vaiheessa tapahtuvan käyttöönoton sijasta. Siis käyttöön ottoaika on riippuvainen käytettävissä olevasta rahasta, palkatuista resursseista, talkooväen työpanoksesta ja lopulta vielä rakennusvalvonnan hyväksymisistä. Yksiselitteistä aikaa rakennuksen käyttöönotolle ei kukaan voi täsmällisesti sanoa, puhumattakaan rakennuksen täysin valmistumisesta. Keväällä riittää vielä paljon töitä – jopa valujakin. Tämän viikon aikana moni asia etenee ratkaisevasti ja edellytykset saunan käyttöönotolle hyppäävät todella ison askeleen eteenpäin. Lauantaina talkoita on odotettavissa varsin pitkä päivä – viime lauantainakin talkoita oli 9 tunnin ajan.

Keskustelupalstalla on helmikuussa ollut joitakin tiukkoja kannanottoja saunan valmistumisesta olevan tiedon puuttumisesta. Tietoa ei ole voitu nettisivuille laittaa, koska joskus projektin avainhenkilötkin joutuvat tekemän jotain muutakin tämän vapaaehtoisen ja korvauksettoman talkootyön lisäksi. Toisin päin käännettynä voi sanoa niinkin, että jos on pari viikkoa muualla, niin nettisivujen päivittämisen puuttuminen näköjään huomataan. Mutta arvostelijoiden toivoisin edes esiintyvän omalla nimellään.

Jukka Leikas 

1.2.2006  Uusi kuukauden kävijämääräennätys nettisivuilla

Yhdistyksemme sivuilla kävi tammikuussa 1763 vierailijaa. Vierailijoita oli kotimaan lisäksi kaikista pohjoismaista, Benelux maista, ja Saksasta, Itävallasta, Iso-Britanniasta, Puolasta ja Venäjältä.

 

Jäsenistö  on aktivoitunut kiitettävästi tukemaan saunaprojektiamme rahalahjoituksilla. Hienoa, että talkoisiin osallistumista tulee myös tällä tavoin. Lahjoitusten kannustava vaikutus on tosi suuri. Toivottavasti trendi jatkuu vielä ja jäsenistö saisi koottua lahjoituksia tai mainoksia myös yrityksiltä. Kiitos tähänastisesta! Toinen ISO kiitos kuuluu myös työmaalla talkoissa oleville!

28.1.2006

Tänään oli talkoissa 15 henkilöä ja lisäksi myös urakoitsijoiden miehiä oli kolme paikalla. Pieneen saunaan vaihdettiin kiuas ja siihen uudet kivet. Kompressorin putki saatiin porukalla veteen ja tarvittaessa paineilma saadaan nopeasti päälle. Lauha ilma hyödynnettiin hienosti. Samalla putkityöt etenivät melko harppauksen.

Talkookahvio on muuttanut kioskista kahvion puolelle. Kahvio on kalusteita ja lattialaattaa vaille valmis.  Yleisövessojen seinät on laatoitettu ja lattialaatat saadaan viikon puoliväliin mennessä valmiiksi. Eli tavoitteena on saada sisävessa käyttöön ensi viikolla! Naisten pukuhuoneen seinät on laatoitettu melkein valmiiksi. Miesten pukuhuoneen laatoitus alkaa maanantaina.

Lähiajan tavoitteena on saada sisävessa käyttöön ensiksi. Seuraavaksi pukuhuoneet käyttöön ja sanominen jatkuu talkoosaunassa. Saunan vesieristeen teko on sen verran vaativa ja kallis työ, että se pitää tehdä kerralla hyvin. Vessojen käyttöönotto lisää jo mukavuustasoa. Pukuhuoneet antavat tilaa ja suihkujen käyttöönotto tuo saunan palvelutason viimeistään viime talven tasolle. Löylyhuoneen koko kasvaa vasta uuden saunan käyttöönotossa, mutta avannossa käymisen ja saunomisen mahdollisuudet ovat koko ajan olemassa. 
Saunan valmistumisajan spekuloinnin sijaan tulkaa talkoisiin tekemään saunaa tai vaihtoehtoisesti lahjoittakaa itse rahaa tai hankkikaa tukijoita projektillemme, niin että voimme teettää työtä ulkopuolisilla. Sauna ja avanto on ollut keskeytyksettä käytössä uimareille. Puitteet ovat vain hieman ”ennenvanhaiset” ja tilaa on ahtaasti. Silti kaikki toimii. 

21.1.2006


Saunarakennuksen kaikkien huonetilojen katto on paneloitu ja kahvion seinät on pohjamaalattu ja tasoitettu. Kanttiini siirtyi kontista kioskin tiloihin viime viikonloppuna ja siirtyy ensi viikolla kahvioon, kun kioskin seinien viimeistely ja kioskin kalustaminen alkaa.
Kosteutta on poistettu kuivaimilla ja lämmittämällä. Mutta sitä vain riittää.
Pikkusauna on ollut kovassa käytössä ja sen kiuas uusitaan lähiaikoina. Käykää saunassa ja muistakaa tukea laittamalla rahaa keräykseemme. Myös kylmäuimarit. Kylmäuimarit unohtavat helpolla sen, että avannon aukipitäminen vaatii myös energiaa ja siksi toivomme kaikkien tukevan keräystämme edes pienellä summalla. 
Joka lauantai pidämme talkoita ja viikolla joka arkipäivä tarvitaan väkeä. Jaksakaa tulla mukaan.

 

Hyvää alkanutta vuotta 2006

Työt saunalla ovat jatkuneet maanantaina 9.1.2006 täydellä vauhdilla. Sauna sai olla rauhassa ilkivallalta joulutauon – kiitos varmaan hälytysjärjestelmän. Putkityöt, sähkötyöt ja pintamateriaalien asennus ovat täysillä työn alla. 
Apuhenkilöille on materiaalin kantamista tarjolla – esim. kattopaneeli nippujen kantamista sisälle. Lumitöiden tekemistä on aina lumisateen jälkeen. Ja nyt hiekoittamista.
Talkoosauna on lämminnyt joka päivä ja kaipaus avantoon alkaa näkyä kävijämäärissä. Välillä sauna on varsin täynnä. Todennäköisesti jatkamme saunan aukioloaikaa klo 20 asti, jotta enemmän uimareita mahtuu mukaan. Vahvistus muutoksesta tulee nettiin. Tulkaa mukaan saunaan. Saunan aktiivinen käyttö lisää omaa rahankeräyssaldoamme ja on siten varsin tärkeää.
Talkoolaisilta tarvitaan vahvaa panosta tammikuun ajan.

Viime vuonna nettisivuillamme vieraili yhteensä 9698 kävijää.  Nyt tammikuussa kävijöitä on ollut 10 päivässä jo 586 vierailijaa. Siis yhteensä yli 10 000 kävijää kävi sivuillamme 12 kuukaudessa niiden avaamisen jälkeen.

 

22.12.2005 Joulu lähestyy

Fysiikan lait tekivät kepposen projektin tavoitteelle ”uuteen saunaan jouluksi”.  Vaikka kuinka rakennusta lämmitettiin – sauna oli pari viikkoa 70 asteinen – niin silti betonin kosteus ei pienentynyt riittävästi vesieristystöiden aloittamiseksi. Betonissa oleva kidevesi poistuu omaa tahtiaan.  Ei voi kuin odottaa.
Siispä annetaan rakennukselle ja talkoolaisille joulutauko ja jatketaan loppiaisen jälkeen. Talkoolaisia tarvitaan heti 9.1 isompi määrä kantamaan tavaraa. Silloin aloitetaan vauhdilla sisäpuoliset työt. Timpureita ja muita urakoitsijoita tulee silloin töihin.
HUOM: uuden saunan ovet ovat lukossa ja hälytys päällä. Jos vartija tulee erikseen hälytyksen takia paikalle, kustannukset veloitetaan hälytyksen aiheuttajalta. Pelkkä rakennuksella liikkuminen aiheuttaa hälytyksen. Talkoosaunassa ja pukuhuoneessa voi käydä aukioloaikoina.


Vierailijoita on joulukuussa 11 eri maasta, suurin kävijämäärä Sveitsistä. Myös Ruotsi on hyvin edustettuna. Täytyy saada jotain tietoa myös englanniksi. 

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous saatiin pidettyä naisten pukuhuoneessa ja paikalla oli ennätysmäärä ihmisiä. Hienoa. Tunnelma oli hyvä ja kokouksen jälkeen joulupuuro maistui.  Kaikki käytännön järjestelyt onnistuivat hyvin ja siitä jäi iloinen mieli kaikkien talkoolaisten puolesta. Tie rantaan oli juuri sinä iltana kyllä varsin kurainen, mutta sille me emme voineet mitään. Toivottavasti parkkipaikan valot saadaan pian käyttöön.
Onnistuimme taas kierrätystavaran haalimisessa: toisen suru on toisen onni – ostimme TV-tehtaan jäämistöstä vanhoja pukukaappeja ja säästimme hankinnalla ison rahasumman verrattuna uusiin kaappeihin. Näistä saamme talkootyönä kunnostamalla uudenveroiset. 
Talkoosaunan kiuasta korjataan tänään, jotta joulusaunaan saadaan paremmat löylyt.
Sauna on lämmin aattona 12 - 18, joulupäivänä 15 - 19 ja tapaninpäivänä 15 – 19, uudenvuodenaattona 15 – 19  ja uudenvuodenpäivänä 15 – 19. 
Kaikille hyvää Joulua ja muistakaa keräystiliämme antamalla projektille joululahja! 
SUURI KIITOS kaikille talkoolaisille, tukijoille ja lahjoittajille tähänastisesta. Toivottavasti kaikki onnistuu nyt niin, että pääsemme tammikuun loppupuolella oikeasti omaan saunaan. Siihen on varsin hyvät mahdollisuudet.

14.12

Talkooväkeä tarvitaan laittamaan paikat kuntoon syyskokoustamme varten. Lisäksi perjantaina tarvitaan tavaran kantajia, kun kuljetamme peltikalusteita. Putkien loppuun villoitukseen tarvitaan myös oma porukka.
Aikataulusta lisää kokouksessa. 


10.12.2005 

Turkulaisessa olleesta artikkelista pitää sanoa sekä kiitos, että anteeksi. Kiitos siitä, että juttu tehtiin ja meidän rahankeräystarpeemme mainittiin. Artikkeli on myös tuottanut yhteydenottoja. Anteeksi pyydän sitä, että artikkelin sävy antoi vähän liian vahvan tunteen – kun yritän pyytää pieniä avustuksia ja tukea yrityksiltä ja yksityisiltä, niin hattu kourassa on varsin nöyrä olo. Pyydän apua valtavan suurelle hankkeellemme ja olen nöyrän kiitollinen jokaisesta putken pätkästä tai eurosta, jonka saamme yhteiseen projektiimme.  Jos pystymme hyödyntämään toisaalla epäkuranttia tavaraa tekemällä hieman lisätöitä itse, se säästää meiltä ison määrän lopputuloksessa.
Joskus mietin kyllä, miksei joku paikallinen yhtiö näe sitä todellista PR-potentiaalia, joka hankkeellamme on ja myöskin tiedosta niitä ainutkertaisia mahdollisuuksia, joita saunamme voisi tarjota yrityksen ulkolaisille – tai kotimaisille vieraille eksoottisena kokemuksena. Vielä olisi ovi auki projektia rahallisesti tukevalle pääsponsorille.  
Jukka Leikas


7.12.2005 keskiviikko

Nyt on vesijohdot, viemärit, sähkö- ja telekaapelit kaivettu maahan. Viime viikon rutistus oli tuloksekas. Seuraavaksi pitää saada nämä kytkettyä ja käyttöön. Loppuviikoksi on putki- ja sähkötöitä tarjolla runsaasti. Toivottavasti löytyisi pitkän päivän tekijöitä. Nimittäin perjantai-aamuna viemärilinja kytketään kaupungin verkkoon ja sitä ennen olisi hyvä saada saunan pää riittävän pitkälle.
Samoin jos sähkötyöt etenevät riittävästi, voisimme pyytää sähköjenkytkennän tulevalle linjalle. Paljon on haastetta. Maanantaina pitäisi alkaa myös kattojen panelointi – tavaran kantamista riittää viikonlopuksi. 
Lisää paineita antavat myös yhdistyksen syyskokous omissa tiloissa ensi viikon torstaina – kahvio on saatava riittävän valmiiksi tilaisuutta varten!! Ja katsokaa myös uutisia sivu!
 

29.11 tiistaina


Eilen ranta meni aivan uuden näköiseksi, kun aamulla klo 7 alkoi viemärilinjan ojan kaivaminen. Säänä on  tyypillinen ojankaivuuilma. Räntää ja vettä sataa ja oja täyttyy vedellä. Hyvänä uutisena on se, että matkalta ei tullut kallio vastaan ja saamme ilmeisesti kaivettua ojan ilman räjäytyksiä.
Lauantaina parvekkeen pintakäsittely eteni hyvin ja betonin kuivattaminen etenee omaa tahtiaan. Sähköistys etenee myös hyvää vauhtia. Jätevesipumppaamon asennus voi myös alkaa.
Perjantaina talkoojoukko vietti yhteisen hetken 10 000 talkootunnin merkkipaalun saavuttamisen kunniaksi. Paikalla oli aktiivisinta talkoojoukkoa – 47 talkoolaista. Merkittävää oli myös tilaisuuden paikka: olimme uudessa naisten pukuhuoneessa ja sen tilavuus tuli näin testattua. Kaikille talkoolaisille suuri kiitos tähänastisesta. Nyt tarvitaan vielä loppurutistus, jotta sauna ja pukuhuoneet saadaan pian käyttöön. Talkoot jatkuvat vielä kevääseen asti, mutta niiden luonne muuttuu matkan varrella ehkä helpompaan suuntaan.

22.12.tiistai


Uusi kiuas lämpisi vähän aikaa!
Kiukaat on laskettu saunan lattian syvennykseen ja uutta kiuasta koe lämmitettiin illalla – ilman kiuaskiviä toki. Samoin rakennuksen lämmitystä kokeiltiin iltapäivällä. Rakennus pitää saada kuivaksi.  Sitä varten säiliöihin täytettiin jo öljyä ja rakennusta aletaan kuivata lämmittämällä. 
Lämmityksen valvomiseen tarvitaan nyt lisää porukkaa vartiointiin – tarvittaisiin vakioporukka joka valvoisi samalla lämmittimiä – mielelläni toivoisin jäsenistömme miesten ottavan kuivatusajan hoitaakseen. Mitä tehokkaampi kuivaus, sen nopeammin päästään tekemään vesieristeitä ja laatoittamaan.
Pintavirran kehittimet ovat paikoillaan ja niillä voidaan torjua jäitä. Mutta ilmaletkut on hyvä saada kaivettua hiekkaan tämän lämpimän jakson aikana. Tällä viikolla tarvitaan ulkotyön tekijöitä. 

17.11 aamulla

Ikkunat paikoillaan, ovet paikoillaan, lattiat valettu ja tasoitettu, öljysäiliötila muurattu, kiuas rannassa ja paikoilleen menossa. Ulkona pakkasta ja laiturilla lunta.  
Uimarijoukko sen kuin kasvaa, tulva on ohi ja sauna lämmin joka päivä.


15.11.2005 Tiistai

Tulva tuli ja se oli odotettua pahempi. Myrskytuuli nosti veden kontteihin asti. Sauna on nyt ollut illalla kiinni, koska ranta on ollut veden vallassa – pukuhuoneeseen on kahlausreitti.
Tänään myrskystä johtuen saatiinkin lattian valu ja tasoitus osittain tehtyä. Vielä on kaksi tilaa jäljellä. Samoin ikkunoita on jo paljon paikoillaan. Talkoolaisia olisi tarvittu lämpimästi pukeutuneina illalla lisää. Tällä viikolla tarvittaisiin myös iltaporukkaa. Ja kun lattiat saadaan valmiiksi, parvekkeelle pitää tehdä sääsuoja muovista, jotta päästään maalaamaan puuosat.


14.11.2005 Maanantai- iltana

Myrsky nostaa vettä rannassa ja jo pukuhuoneen polulla on vettä. Toivottavasti vesi alkaisi laskea jo yön aikana ja tuulen suunta muuttuisi. Ja ikkunat olisi hieman helpompi asentaa tiistaina, jos keli olisi suotuisampi. Lattioiden valu on suunniteltu torstaiksi, mutta se on kiinni osaavien ammattilaisten saatavuudesta – muuten kaikki valmistelevat työt saadaan tehtyä keskiviikkona.
Mutta PÄIVÄN TÄRKEIN ASIA: 
OLEMME SAANEET UUDEN RAHANKERÄYSLUVAN :
Lupa numero LSLH – 2005 –9182/TU – 52
Keräysaika = luvan voimassaoloaika 11.11.2005 – 31.10.2006 .

Teen uusia lomakkeita nettiin ja saunalle lähiaikoina. 
Laittakaa sana kiertämään. Uudet lahjoitukset ovat tervetulleita jäseniltä, yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Kiitos!

8.11.205 Tiistai

Lauantain talkoissa oli taas suuri joukko uimareita. Koko työmaa-alue saatiin siistittyä ja samalla aikaa etenivät työt rakennuksen sisällä ja terassilla. Varsin kostea ilma ja sumu estivät maalaamisen, mutta tulipahan paljon muuta jälkeä.
Huopakaton toinen kerros on saatu asennettua tänään, seinät on kaikki levytetty ja saunassa kiiltää alumiini. Kehitys sitten perjantaista on melkoinen.
Nyt tarvitaan taas talkoolaisia. Terassi on siivottu ja lattioiden lämpöputkien asentamisessa talkoolaiset voivat auttaa paljon. Lattiat pitäisi saada nopeasti valu- ja viimeistelykuntoon. Ikkunoiden asennusta valmistellaan ja kun lattiat saadaan tasoitettua, niin ovetkin voidaan laittaa paikoilleen. Nyt on paljon kevyttä aputyötä tarjolla. Tulkaa keskiviikkona, ja torstaina suurella joukolla mukaan. Sitten näemme mitä kaikkea voidaan tehdä perjantaina ja viikonloppuna.
Nyt olemme myös riippuvaisia ns. sidosryhmistä. Olemme pyytäneet rakennukselle tulevien linjojen kaivamista niin nopeasti kuin mahdollista – toivottavasti se päivä olisi jo vaikka huomenna. Ei ole meistä kiinni, mutta anomme kohteliaimmin mahdollisimman nopeasti apua ja tukea eri alojen viranomaisilta.
Jos halutaan – ja kun halutaan päästä joulusaunaan uuteen saunaan, niin nyt tarvitaan kunnon kuukauden loppurutistus.  Ujostelu ei auta. Tulkaa mukaan. Myös talkoista pitkän aikaa pois olleet ahertajat. Teille on täysi tilaus nyt.
Torstaina toivomme heti aamusta paljon väkeä talkoisiin. Syyt selviävät vasta paikan päällä…. 

Pukuhuone odottaa lattialämmön asennustalkoolaisia…. Tulkaa tekemään sitä itsellenne!
PS. Uutta rahankeräyslupapäätöstä ei ihan vielä ole saatu. Emme kerjää nyt aktiivisesti rahaa, mutta todellisuudessa tulemme tarvitsemaan lisää lahjoituksia. Tilinumero säilyy entisenä. 
 

Talkoisiin halukkaat: Timo Koski toivoisi, että ottaisitte häneen yhteyttä, jos haluatte tehdä jotain ammattityötä, puh: 0400 – 66 33 00. Samoin jos on jotain yritysten lahjoituksena saatavia materiaaleja tarjolla, Timo voi antaa suoraan tiedon siitä mitä tarvitaan. Jos tulette aputöihin, tulkaa työmaalle ja ottakaa Pirjo Salmiseen yhteyttä. Talkoita on joka päivä, myös lauantaina. Maalausta ja paklausta voi tehdä myös sunnuntaina, kun saa etukäteen ohjeen Timolta.

2.11.2005

Talkoisiin halukkaat: Timo Koski toivoisi, että ottaisitte häneen yhteyttä, jos haluatte tehdä jotain ammattityötä, puh: 0400 – 66 33 00. Samoin jos on jotain yritysten lahjoituksena saatavia materiaaleja tarjolla, Timo voi antaa suoraan tiedon siitä mitä tarvitaan. Jos tulette aputöihin, tulkaa työmaalle ja ottakaa Pirjo Salmiseen yhteyttä. Talkoita on joka päivä, myös lauantaina. Maalausta ja paklausta voi tehdä myös sunnuntaina, kun saa etukäteen ohjeen Timolta.

30.10.2005 sunnuntai


Saunan lauteiden runko valettu. Saunan portaat valettu. Ilmastointiputkiasennus meneillään, samoin sähköistys. 
Nyt tarvitaan ilmastointiputkien asentamiseen apuhenkilöä/ henkilöitä. Sähkötöihin ”piuhanvetäjiä” avuksi vieläkin.
Iso työ on terassin katon maalaaminen pensselillä sisäpuolelta. Siihen tarvittaisiin tiimi, joka ottaisi työn hoitaakseen. Maalaus olisi paras tehdä iltapäivällä ja illalla, kun muuta porukkaa ei ole alla töissä. Nostolaite / teline on työalustana. Työtä voisi tehdä vaikka vartiossa. 
Seinien paklaamiseen ja hiomiseen tarvitaan myös lisää tekijöitä. Sitä voi tehdä päivällä ja illalla. Työ alkaa pian.

Lattialämmityksen asentaminen ja lattiapintojen valu on pian edessä. Sitten alkaa iso laatoitustyö.

Mainostakaa sivujamme ja rahankeräystämme.  Keräystilimme numero on 
TOP 571345 – 246409
Huom: nykyinen rahankeräyslupamme / lupanumero loppuu nyt kuun vaihteessa. Uusi rahankeräyslupahakemus on jätetty ja se lähtenyt Vaasasta lausuntokierrokselle. Jos asia etenee Turun päässä nopeasti ja myönteisesti, voimme saada uuden luvan hyvin pian. Jos mietit projektin tukemista, lahjoita tukesi vielä tämän kuun puolella – kiitos!

23.10 sunnuntai

Viikon työtulos oli hieno. Vesikatto pään päälle. Väliseinät pystyssä ja villoitettuna – vain saunaan rajoittuvat seinät ovat kesken, kunnes lauteiden runko on valettu. Mutta väliseinän tiiletkin saatiin lahjoituksena – kiitos. Huoneiden sähköistys on myös varsoin pitkällä: rasiat seinissä ja johdot vedettynä. Myös suurin osa rakennustelineistä on jo voitu purkaa pois.
Lauantaina oli taas talkoissa paikan päällä 13 – 15 henkilöä. Talkoisiin toistaiseksi osallistumat voivat vain kuvitella, miten innostus talkooporukan kesken kasvaa sitä mukaa, kun valmiin näköistä alkaa valmistua. On tosi hieno ja kannustava tunne olla mukana tekemässä jotain tällaista. Moni konttorityötä päivisin tekevä saa kerrankin nähdä omin käsin tehtävää työn jälkeä. Se on todella palkitsevaa ja tuntuu hyvältä nykyaikana, jolloin harvoin ”näkee oman työnsä tulosta”.

Ympärivuorokautiseen vartiointiin halukkaat ilmoittautukaa Eija Hallenbergille.

Mainostakaa sivujamme ja rahankeräystämme.

Keräystilimme numero on TOP 571345 – 246409

19.10 keskiviikko oli juhlapäivä!

Näin voi perustellusti sanoa, koska tänään saatiin kattohuovan ensimmäinen kerros (alushuopa) koko katon alueelle. Nyt rakennus on vesikaton alla kokonaan. Katoon tulee vielä toinen vahva kattohuopa päälle, mutta sillä ei ole enää kiirettä. Alushuovan saaminen mahdollistaa nyt kaikki sisätyöt täydessä laajuudessa.

Tänään alkoi myös rakennuksen sisällä seuraava vauhdikas vaihe: seinien ja kattojen villoitus,  sähkörasioiden asentaminen sekä pian alkaa myös ilmastointiputkien nostaminen vintille. Näkyvää jälkeä syntyy nyt joka päivä!
Ensi viikolla on jo suunnitteilla viemärikaivannon tekeminen ja samalla myös muiden liittymien veto.
Tänään on myös saavutettu 10 000€ välitavoite rahan keräyksessä.  Hienoa!

16.10.2005

Rakennuksesta on lähes puolet suojattu kattohuovalla! 
Pitkästä aikaa sateet jarruttivat kattohuovan asentamista, mutta ahkerat talkoolaiset eivät lannistuneet kosteudesta, vaan suojasivat kattoa muovilla ja tilanteen tultua jatkoivat alushuovan asentamista. Lauantaina iltapäivällä kattohuopaa oli asennettu niin pitkälle kuin tällä erää vain voi. Melkein puolet katosta on nyt huovan alla!
Maanantai – tiistai katon aluslaudoitus saadaan valmiiksi ja kattohuovan asennus juoksee sitä mukaa perässä, kuin tilaa on.
Monesti kuulen ihmisten sanovan: ”kun en ole rakennusalan ammattilainen, niin mitä siellä oikein voi tehdä. En osaa.” Suurin osa talkoolaisista ei ole rakentajia, mutta silti tekemistä riittää. On tavaran siirtämistä – kevyttä ja raskaampaa, työmaan siivoamista, saunan lämmittämistä ja puiden pilkkomista. Pian alkaa kottikärryillä maan siirtämistä seinustalle. Kaikki työ vie asiaa eteenpäin. Riittää kun tulee aamulla 8 – 9 tienoilla – tai miten kullekin sopii työmaalle  ja ilmoittautuu vaikka Pirjolle. Tulkaa mukaan.

7.10 perjantaina

Harjannostajaiset pidettiin niin kuin kuvistakin näkyy. Tästä eteenpäin onkin ongelmallisempaa näyttää yksittäisillä valokuvilla projektin tapahtumia. Katosta on laudoitettu jo melkein puolet ja yhtenäistä näkymää ei tämän jälkeen enää saa. 
Viikonloppuna valmistellaan tukimuurin viimeisen nurkan valua varten loput ja tehdään lauteiden betonirungon muotti ja raudoitus. Maanantaina puolelta päivin saatiin pumppuauto varattua ja silloin saadaan valut tehtyä. Tiistaina päästään purkamaan tukimuurin muotit. Sitten jää vielä jäljelle jossakin vaiheessa tehtävä rakennuksen taakse tulevan lipan tartuntojen poraaminen kallioon (samalla pitäisi porata suoja-aidan tartunnat yläpuolelle), muottien asennus ja valu. Vaan ei ole kiireellisimpien asioiden listalla. Jos olisi paljon talkoolaisia, niin… 
Ensi viikon alussa aletaan asentaa myös katolle alushuopaa, jonka voimme tehdä myös talkoolaisten voimin. Samoin kolmiorimoitus voidaan tehdä yhdessä timpurien kanssa. Varsinaisen huopakatteen näiden päälle tekee alan ammattilaisyritys.
Säät ovat olleet vähintäänkin suosiollisia meille projektin kanssa. Nyt olisi hyvin kiire saada huopakatto pään päälle hyvän ilman jatkuessa. NIIN PALJON TALKOOLAISIA AVUKSI KUIN MAHDOLLISTA – KIITOS! Houkutelkaa myös sellaisia mukaan, jotka eivät vielä ole jäseniä. Hallitus tulee esittämään sellaisille aktiivisille talkoissa mukana olleille vapautusta liittymismaksusta syyskokoukseen – eli jäseneksi pääsisi vain vuosittaisen jäsenmaksun maksamalla. Tämä on ainakin saunaprojektin vetäjän kanta ja ehdotus – mutta liittyy hallituksessa käytyihin keskusteluihin.
Olkoon talkoolaisille vielä kannustimena sekin, että rakennus on edennyt riittävän pitkälle, jotta saimme jätettyä maksatuspyynnön Opetusministeriön myöntämän avustuksen seuraavalle erälle. Siis lähiaikojen runsaat materiaalihankinnat ovat rahoituksellisesti turvattu.
Tähän asti suurin yksittäinen kertalahjoitus on 2000 € yritykseltä. Tukijat ja lahjoittajat näkyvät aikoinaan kahvion seinältä, mutta tässä on sopivaa haastetta muille. Jäsenet olkaa aktiivisia rahan hankinnassa. Jäsenten tuki hiljeni kesän aikana, mutta on ilahduttavasti osoittanut piristymistä. Lähestykää lisäksi työpaikkojanne ja järjestöjänne. Yhdistys voi lähettää myös laskun, jos saatte sovittua asian. 

24.9 Valmiina valuun

Tänään tuli todistettua sekin, että ei ole "miesten töitä ja naisten töitä". Tänään terassin alle tuleviin tukipalkkeihin raudoituksen tekivät pääasiassa naiset. "Juuri kun alkoi oppia tekemään nopeasti, niin sitten se loppui". Siis valu ON maanantaina ja rakennuksen taakse tulevaa telinettä varten on ainekset. Talkooporukkaa tarvitaan koko ajan ja ensi viikolla pitäisi olla myös maininta TS treffiliitteessä talkoista ja talkoosaunan aukiolosta.

22.9  Kioski alkaa hahmottua

21.9  Talkooaikatauluista

Talkooväkeä tarvitaan raudoittamaan tukimuuria ja kiinnittämään ulkomuotti sekä tukipalkkien tekoon. Muuria valetaan niin pitkälle eteläpääty ->pitkä seinä kuin muottia riittää. Valu tehdään maanantaina. Talkoosaunan kohta jää vielä valamatta. Alakerran siivouksen loppuun vienti on täytetyö siivousta tekeville. Puukalikoita voi kerätä koko tontilta saunan lähelle ja osasta voi jo nyt tehdä polttopuita. Loppuviikon ja lauantain tarvittaisiin runsaasti talkooväkeä valun valmisteluun.

Ensi viikolla on ulkomuurin valumuotin purku tiistaina, puhdistus ja loppuosan seinävalun valmistelun aloitus. Tässä vaiheessa olisi helpointa kerätä kaikki ylimääräinen materiaali pois tukimuurin ja seinän välistä = tavaran kantamista ja nostamista muurin yli. Tiistaina on varmaan iltavuoro myös tätä tekemässä.

Rakennuksen taakse on koottava telineet, joka sekin on ensi viikon asioita.

Kattotuolit tulevat keskiviikko - torstai ja ne on tarkoitus saada paikoilleen perjantaina. Jos sen jälkeen kattotuolien päälle naulataan muutama lauta, niin olemme päässeet harjannostajaiskorkeuteen!    

Tuethan projektiamme
Keräystilimme numero on TOP 571345 – 246409

20.9 Tiistaina

Uudet timpurit saatiin järjesteltyä jo maanantaiksi ja työ jatkui keskeytyksettä. Alkanut työvaihe tuo nopeasti paljon näkyvää jälkeä. Rungon pystytys on näyttävä ja nopea työ ammattimiehille. Voitte jo kuvitella pian kattotuolit seinien päälle! Hyvin pian ne sinne ilmestyvätkin. Sellainen toivomus olisi lukijoille, jotka eivät pääse talkoisiin: olkaa aktiivisia keräämään rahaa yhdistyksen projektitilille. Tukekaa myös itse. 

Joka haluaa liittyä jäseneksi, voi tulostaa JÄSENYYS kohdasta jäsentietolomakkeen ja toimittaa sen työmaalle . Yleensä yhdistyksemme puheenjohtaja on itsekin talkoissa ja ottaa hakemuslomakkeet vastaan. 

17.9.2005 lauantaina

Ehdotan tiedottamisen ja keskustelun siirtymistä osittain vasemmassa reunassa olevalle "KESKUSTELU" linkin alle. Kirjoitan sinne pidempiä asioita "Saunaprojekti" kohtaan. Lukekaa ja kommentoikaa. Siellä on pidempi kirjoitus talkoosaunasta rannassa. Sauna oli jo lauantaina talkoolaisten käytössä. Jos haluat saunaan ja uimaan sitä kautta, tule aktiivisesti talkoisiin. 

Talkoisiin osallistumattomille, mutta talkoosaunaan haluaville ehdotetaan 2 € kertamaksua jäsenille ja vierailijoille 5€ maksua. Sauna on sisältä upea, löylyt makoisat ja maisemat "kalliimmalta puolen" mahtavat: meri näkyy molemmista ikkunoista. Koska sauna on pieni, niin sen ensisijainen tarkoitus on olla talkoolaisille kannustuksena ja kiitoksena isosta työstä. Talkoisiin osallistumattomat jäsenet voivat tulla rajoitetusti mukaan maksamalla kalliimman uintimaksun. Mieluiten saunaan talkoisiin osallistumisen kautta.

Saunalla on myös muuta käyttöä talkoolaisille - kysykää lisää Pirjo Salmiselta tai Eija Hallenbergilta. Kenties löydätte sitä kautta sopivan tavan osallistua talkoisiin.

16.9.2005 Sauna saatiin paikoilleen!!!

Kuun valossa iltayöstä monien temppujen jälkeen sauna oli paikoillaan. Siis jo viikonloppuna voimme tarjota jäsenille saunomismahdollisuuden tutussa rannassa puulämmitteisessä saunassa. Sauna on teräspalkkien päällä ja siirretään aikoinaan pois rakennuksen tieltä, mutta nyt se mahdollistaa meille niin tärkeän uimisen ja saunomisen veden kylmetessä. Kiitos muutaman ahkeran talkoolaisen (Rauno, Tallari, Risto, Hannu, Timo) ja Timpan kekseliäisyyden sauna saatiin tähän. Lauantaina on talkoita, mutta varmaan sauna koekylvetään jo iltapäivälle!

Tosi hieno tempaus!

15.9 Timpurit vaihtuvat

Timpurimme Kari ja Rauno päätyivät esittämään timpuriurakan ja heidän työnsä lopettamista työmaallamme. Sovimme käytännön keskeneräiset asiat ja teimme siitä sopimuksen. Kiitos heille ja Teemulle. Uusien timpureiden saaminen selvinnee pikapuoliin.

13.9.2005 ONTELOT PAIKOILLAAN!

Talkoolaisia tarvitaan lisää ja päivät työmaalla pitenevät. Lauantaina taas teemme paljon erilaisia töitä. Siivoushaluisille on myös tehtäviä.

Avantouimareille on valmisteilla mieluinen yllätys. Nyt kannattaa tulla talkoisiin, niin voi kuulla jo ennakkoon... Tiedotamme lisää, kun on varmaa tietoa kerrottavaksi. Mutta tulkaa mukaan talkoisiin ja houkutelkaa myös muita mukaan. Talkoisiin osallistumisen kautta liittyminen uudeksi jäseneksi voi tulla halvemmaksikin. 

Talkoissa on ollut varsin hyvin väkeä, mutta toivoisimme myös uusia talkoolaisia mukaan. Talkoolaisten työpanos kokonaisuuden hyväksi on ollut mahtava. Kiitos kaikille yhteisesti ja myös jokaiselle erikseen.

6.9 Huomenna maisema muuttuu

Aamulla tarvitaan talkoolaisia - ontelolaattojen asennus alkaa heti aamulla. Iltapäivällä jatkuvat seuraavat työvaiheet. Lähipäivinä olisi hyvä olla runsaasti talkoolaisia, niin työmaa hyppäisi seuraavaan vaiheeseen nopeasti. Jos talkoolaisia riittää, niin loput valut saadaan hoidettua nopeasti pois. Runko alkaa nousta ensi viikolla.

Jos tiedät henkilöitä/ jäseniä, joilla on rakentamiskokemusta ja voisi tulla mukaan timpuriporukan jatkoksi, niin nyt betonityöstä aletaan siirtyä puutavaran käsittelyyn.

Aamulla mukaan töihin heti kukonlaulun aikaan!!

18.8 Kehä ummessa

Tänään on alakerran seinien muotit paikoillaan ja raudoitus meneillään. Viikonloppuna on tiedossa omia talkoita ainakin koko lauantain. Nyt alkaa tulla näkyvää jälkeä. Seuraava iso valu on ensi viikolla ja sen jälkeen päästään väliseinien kimppuun. Soitelkaa Pirjolle ja tulkaa mukaan talkoisiin. 

12.8   Kaksi seinää on valettu

Tiistaina 9.8 iltapäivällä valettiin kaksi teknisen tilan seinää. Nyt muotit on purettu ja puhdistus menossa. Viikonlopun aikana on talkoita - muotit laitetaan asennuskuntoiseksi ja teemme myös saunan portaiden valumuottia yms. Tiistaina jatkuu seinien valumuottien asennus ja raudoitus.

VALU on perjantaina 21.7 

Valu ON perjantaina. Alkaa heti kukonlaulun aikaan ja jatkuu koko päivän. Ilmoittakaa Pirjolle mihin aikaan pääsette mukaan. Voi olla aamuvirkku tai tulla vaihtomieheksi vähän myöhemmin.

14.7 vaihe:

Raudoitusurakka on menossa koko viikon ja jatkuu vielä ulkokehän raudoituksella alkuviikon. Toivottavasti helle hieman hellittää ja timpurit jaksaisivat jatkaa päivää. Tavoitteena olisi päästä tekemään iso valu torstaina tai perjantaina. Tilanne riippuu raudoituksen etenemisestä. Jos saisimme valettua torstai- perjantai, niin valua pitää kastella seuraavan viikonlopun yli. Sitten alkaisivat seinämuotit ja seinäraudoitus nousta.

Maanantaina (18.7)oma talkoojoukkomme alkaa valuun tulevan tiivistenauhan levittämisen. Timppa tuo tarvittavat työkalut. Talkoolaisia tarvitaan 4-6 vajaan päivän työhön.

Valupäivästä tulee rankka ja silloin tarvitaan lapiomiehiä kumisaappaissa siirtämään betonia vibrauksen etenemisen mukaan. Vaihtomiehet varmaan tarpeen, sillä pelkkä betonin pumppausaika on 5 tuntia. Kyselkää Hannulta (050-305 2017) tai Timpalta tarkempaa valuaikaa ensi viikolla.

3.7 tilanne    NYT ON TOSI VAUHTI PÄÄLLÄ

Kehikot ja laudoitus purettiin valujen ympäriltä. Salaojaputket rakennuksen ympäri saatiin paikoilleen. Vastaava mestari kävi tarkistamassa salaojituksen.

Maan täyttö on hyvin vauhdissa. Maanantaina tasoitetaan louhos ja levitetään päälle  mursketta ja hiekkaa. Koko rakennuksen pohja pitää tasoittaa. Runsas talkooväki nopeuttaa työvaihetta. Eristyslevyjen (PU/Styrox) levittäminen ja raudoitus alkavat myös maanantaina. Työtä riittää "iltavuorollekin".

Maanantaina  alkaa myös valumuottien valmistelu, jossa tarvitaan materiaalin siirtämiseen talkoolaisia.

Rakentaminen jatkuu keskeytyksettä koko ajan, talkooapu hyvin tervetullutta, jotta pääsemme saunaan jo alkusyksystä.

Talkoolaisia tarvitaan rannalla ainakin joka arkipäivä. 
Tarvitaan apuväkeä itse rakentamisessa. Hannu Nurmi ja Timo Koski voivat kertoa lisää.
Talkookahveista yms. avusta yhteys Pirjo Salmiseen tai Silja Kerttulaan.

Timpurit ovat joka arkipäivä töissä ja viikonloppuisin voi siivota ja kantaa materiaaleja, kun saa ohjeet etukäteen.

Työkalut viedään aina yöksi pois työmaalta. Likaiset työvaatteet voi jättää työmaakoppiin. Mitään arvoesineitä ei jätetä työmaalle illalla.

Tulkaa mukaan. Käykää rannalla antamassa nimi ja muut tiedot listaan.
Projekti etenee nyt monella rintamalla suotuisasti ja vauhdilla. Auttakaa myös rahankeräyksessä.

Kaikille kiitos tähänastisesta!


Tuethan projektiamme
Keräystilimme numero on TOP 571345 – 246409
 

HUOM: Kaikki kerätty raha menee suoraan rakennusrahastoon.
 Kenellekään ei makseta keräyspalkkiota.