Tyumein MM-kisatunnelmia

Turun Avantouimarit järjesti jäsenilleen kisamatkan Siperian Tyumeniin. Matkalla oli mukana muutama henkilö muista yhdistyksistä kuten pari Saukoista, yksi Maskusta, yksi Tampereelta, isohko ryhmä Salosta sekä jokunen Helsingin seudulta.

Matka tehtiin Turun Avantouimareiden perinteitä noudattaen hinnaltaan edullisena, mikä tarkoitti pitkää bussimatkaa Turusta Pietariin, edullista (kuitenkin ihan kohtuullista) hotellia Tyumenissa ja ilman pakollisia yhteisiä ohjelmaosuuksia. Tämä tarkoittaa, että perusmatkasta maksettiin vajaa 400 euroa ja sillä pääsi neljäksi kokonaiseksi päiväksi Siperian aurinkoon.

Ollaan mitä mieltä hyvänsä kilpailemista jääkylmässä vedessä, oli matkakokemus hieno.

Tämän jutun kirjoittajaan tekivät erityisen vaikutuksen Siperian aurinko, joka sulatti voimalla lunta ja lämmitti sään aamun 15 pakkasasteesta parissa tunnissa lämmön puolelle; huikean kaunis mutkainen Turajoki, joka laskee koulussa tutuksi tulleen Objoen kautta Jäämereen; kaupunkimaisema, jossa näyttäytyvät rintarinnan vanhat matalat koristellut hirsitalot ja uudet kerrostalot, joita kaupungin kasvaessa öljytulojen myötä on rakennettu; aivan mainio ruoka; edullinen liikkuminen takseilla ja bussilla ja lopulta myös rauhallinen ja turvallinen ilmapiiri.

Sanotaan, että Siperia opettaa - ketä milläkin tavalla. Useimmille se antoi mukavat ja lunkit neljä päivää.  Ryhmämme johto sen sijaan voi ehkä todeta Siperian opettaneen vaikeuksien kautta voittoon pääsystä.

Yllä kuvassa kaunis Turajoki, jonka avannossa 200 metrin uijia kisansa alussa, jolloin kukaan  ei Bussissa paluumatkalla turkulaiset kuvasivat matkakokemuksiaan mm. seuraavasti:

Åsa, mitalisti, hopeaa ikäluokkansa 25 m rintauinnissa:  Sain olla mukana Tyumenin kisassa. Oli kiva uida pehmeässä vedessä Objoen Tura sivuhaarasssa. Aurinko paistaa, kultakatot inspiroivat. Lämpimät lähteet tekivät jäsenille hyvää. Kaikki ystävälliset vapaaehtoiset auttajat muistan. Kisajärjestelyistä pieni seikka, esimerkiksi vaatesäilytys yksinkertainen ja tehokas.

Mia, mitalisti, pronssia ikäluokkansa 25 m vapaauinnissa: Kaikenkaikkiaan huippukiva matka, nauroin taas yli kaiken, kauniit ilmat, puitteet oli hienot. Pienten kommellusten jälkeen kaikki meni hyvin.

Sirpa, mitalisti, hopeaa ikäluokkansa 25 m rintauinnissa: Todella ihana matka. Olen tosi kiitollinen, että tämä järjestettiin  ja mieli muuttui tästä Siperiasta aivan täysin positiiviseen suuntaan ja kaiken huipuksi vielä tuli  hopeamitalli, että kiitos kaikille järjestäjille

Sirpa, mitalisti, pronssia ikäluokkansa 25 m rintauinnissa: Olen onnellinen, että vielä että tässä iässä saan mennä maailmanmestruuskisoihin ja vielä tulee mitallikin. Älkää toisetkaan luovuttako. Olen nyt uinut jo yli kolmekymmentä vuotta, kauan se kesti mutta kyl se sieltä viimein tuli. Kiitos järjestäjille. Oli oikein hauska tämä Siperian matka ja toivoisin, että toisetkin joskus uskoisivat, ettei aina kannata uskoa kaikkea mistä ihmisiä peljätellään. Voikaa hyvin. Hei hei, hyvää kesää kaikille.

Åsa, ensikertalainen: Nää oli mun ensimmäiset kisauinnit ylipäätään. Tää on ollut tosi mukava  matka. Ennen kaikkea kyllä jäi mieleen varsinaiset kisat. Oli minulle positiivinen yllätys ja just se että kaikki rutiinit, mitä varsinaiseen uintiin liittyy, se tunti ennen kuin mennään pukeutumaan, ja kansainvälisyys ja kaikki on kavereita ja kaikki on kaaosta, sitten se varsinainen uinti. Sitten ihanat pikkusaunat, kansa niissä saunoissa - niin se oli aivan ehdoton ykkösjuttu.

Markku, avantoinsinööri, (nimike todistajien läsnäollessa hyväksyttiin yhteisellä illallisella ja perustuu menetelmään avannon aukipitämiseksi): Oli kyllä turvajärjestelyt huippuluokkaa, mutta kun olisi ollut myös se tulospalvelu samaa luokkaa, niin olisi ollut kivat kiat. Muuten oli hyvät järjestelyt ja iloinen mieli sieltä tuli.

Sari, kisakonkari: Kauhen mukava tunnelma siellä oli, mutta kieltämättä hieman tuo järjestelypuoli epäonnistui, mutta kaikki hoitu, että no problemos.

Mila, kisakonkari: Meidän järjestelijä San on järjestänyt aika hyvin meidän matkaa, seura oli mukava ja iloinen meininki oli, se oli mukava. Kisat on oikein huippu. Elämys. Hyvä matka oli.

Martti, ensikertalainen: Ilma ja puitteet oli loistavia. Järjestelyissä melkomoisia puutteita, nimenomaan kisajärjestelyissä. Tuloksista ei vielä tänäpäivänäkään ole tietoa, kun ei ole tietokonetta eikä kännykkää, mistä voisi katsoa. Ei paperin paperia annettu.

Jari, kisakonkari: Tykkäsin oikein paljon niistä ruokareissuista. Porukka oli nähnyt paljon vaivaa, eivätkä pomottaneet pahasti. Kaikki muutkin ovat sanoneet, että ruuat ovat olleet hyviä, sillä puolella ei mikään ontunut.

Ulla, kisakonkari: Valtavan hyvä ruoka, kiva seura, hyvä ilma ja kaikki oli ihan ok.

Teuvo, ensikertalainen: Keskeinen kokemus on se, että tässä on hienolla matkalla voinut olla hyvässä joukossa ja tuota, koska olen ensimmäistä kertaa, niin oli todella vaikuttavaa nähdä, miten järjestetään ja miten se uinti tapahtuu. Sitten tämä menestys, turkulaisilla oli hyvä menestys.

Mikapekka, aloitteleva kisakonkari: Niin tota, kyllä mä luulen, että vaikeuksien kautta voittoon. Siperia opetti sen mitä se opetti.

Sanna, mitalisti: Haluan sydämeni pohjasta kiittää kaikkia turkulaisia, että otitte minut adoptiolapseks tähän reissulle mukaan. Reissu oli odotettua parempi menestykseltään ja säiltään ja ruualta ja majoitukselta. Kaikki meni mun mielestä ainakin täydellisesti nappiin. Kiitos oikein paljon kun sain olla teidän mukana. Mun saavutukset oli kolme kultaa ja yksi hopea, meni yli odotusten. Sanna on Tampereelta.

Carola, ensikertalainen: Tää on ensimmäinen kerta kun olen ollut tällaisissa kisoissa ja se oli aivan hurmaava, erittäin mielenkiintoista, ainutlaatuista.

Lisäksi mukana oli kahdeksan yhdistyksen jäsentä, jotka meidän lähdettyämme jäivät vielä kolmeksi päiväksi Tyumeniin, eivätkä paluumatkan haastatteluissa olleet mukana.

Oheisessa kuvassa tyypillistä kaupunkikuvaa hotellimme läheltä. Vanha kaunis hirsitalo uppoutuu maan rajaan ja uudisrakentamisen keskelle.

 

Kiitollisena Ullan houkuttelusta läteä mukaan kisamatkalle.
Sirkka Perho