Talviuinti

Avantouinti-Lähtökohdat

Avantouinnin harrastajamäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Suomen Latu on ollut mukana kehittämässä ja koordinoimassa valtakunnallista talviuintitoimintaa. Valtakunnallisen toiminnan aloitti 1980-luvulla tamperelainen Avantouintiseura Norppa, kunnes seuran puheenjohtajan Lauri Huovilan aloitteesta Suomen Latu otti avantouinnin osaksi kuntoliikuntatoimintaansa.

Vuonna 1990 Suomen Latu ja Avantouintiseura Norppa kutsuivat avantouimareita ja asiasta kiinnostuneita harrastajia eri puolilta Suomea Avantouinti- ja karaisupäivään Hyvinkäälle keskustelemaan lajin valtakunnallista järjestäytymisestä. Vuonna 1992 perustettiin Suomen Ladun Avantouintiklubi, jonka tehtäviksi määriteltiin lajin koordinointi ja kehittäminen valtakunnallisella tasolla.

Vuodesta 1997 alkaen klubi on toiminut Avantouintijaoston nimellä. Siihen kuuluu puheenjohtajan lisäksi 3-5 jäsentä, joista yksi on alan tutkija. Avantouintijaosto suunnittelee ja koordinoi valtakunnallisia ja maailmanlaajuisia tapahtumia. Jaoston tehtäviin on kuulunut myös SM-kilpailusääntöjen kehittäminen osallistujilta tulevan palautteen perusteella.

Avantouinnin SM-kisasta on vuosien mittaan kehittynyt talvinen karnevaali, jossa eripuolilta Suomea tulevat avantouimarit ottavat mittaa toisistaan 25 metrin avantoaltaassa. Ohjelmassa on myös uintiseurojen avantoviestikilpailu. Osallistujamäärät ovat kasvaneet Tampereella vuonna 1989 pidetyistä ensimmäisistä kilpailuista (110 osanottajaa) vuonna 2000 Varkaudessa järjestettyjen Pakkaspäivien kilpailuun, jossa eri sarjoissa oli mukana yhteensä 1250 uimaria. Avantouinnin ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin helmikuussa 2000 Helsingissä.

Tiedotusvälineet ulkomaita myöten ovat olleet kiinnostuneita avantouimareiden talvitapahtumista. Harrastuksen saattaminen yleiseen tietoisuuteen vaatii tutkimustuloksiin perustuvaa ja asiallista tiedottamista. Suomen Latu on ollut käynnistämässä yhteistyötä tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kesken avantouintiin kohdistuvan tutkimuksen laajentamiseksi.

Suomen Latu ylläpitää valtakunnallista rekisteriä avantouintipaikoista. Uudet uintipaikat voivat ilmoittaa yhteystietonsa saadakseen uusinta tietoa alan kehityksestä. Suomen Latu postittaa 2-4 kirjettä vuodessa avantouintipaikoille. Suomen Latu tekee myös erilaisia kartoituksia ja kyselyitä avantouinnin harrastajista ja uintipaikkojen olosuhteista. Suomen Ladun jäsenet saavat uusinta tietoa Latu ja Polku -lehden välityksellä.

Suomessa on noin 120 000 talviuimaria, joista 50 prosenttia on naisia. Lisäksi Suomessa lienee saman verran mökillä ja lomakeskuksissa käyviä avantouimareita.
 

Lajit - Avantouinti - Tekniikka

Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta jos kärsit sairaudesta, neuvottele ensin lääkärin kanssa.

  • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa.
  • Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä.
  • Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja.
  • Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi.
  • Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi.
  • Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana.
  • Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle.
  • Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä.
  • Lapsikin voi olla innostunut avantouinnista. Jos se on hänelle mieluisaa, anna hänen kokeilla!
  • Avantouinti voi aiheuttaa riippuvuutta!